LCHF er for mange en anderledes og velfungerende vej til vægttab, hvor man ikke umiddelbart skal gå på kompromis med velvære og nydelsen ved mad.

Skærmbillede 2016-01-21 kl. 10.55.38

Der findes mange grader af LCHF, mange bøger og mange blogge. LCHF vil altid være individuel, og man skal mærke efter på sin egen krop, hvilken vej der er den bedste. Ved LCHF skal man forsøge sig frem, og livsstilen er for mig, meget erfaringsbaseret. Derfor skal man ikke give op, fordi man begår fejl. Personligt sejlede jeg rundt i det, de 2 første måneder.

Måske ender du med en LCHF som er helt din egen, eller måske finder du Diet Doctor så nyttig, at du, ligesom jeg, stadig bruger denne håndbog efter du er blevet en garvet LCHF’er. www.dietdoctor.com er en meget generel og basis beskrivelse af LCHF, hvilket også gør den super simpel, og svær at misforstå. Det er også grundende til, at jeg mener, at denne guide er mest optimal for nye. Når man har fundet sin plads i LCHF, vil man meget nemmere kunne skelne mellem alle valgmulighederne.

Nedenfor følger et uddrag af Diet Doctor’s guide til LCHF, som i mine øjne, er GULD værd! Mine egne tilføjelser er markeret med kursiv.

Skærmbillede 2016-01-21 kl. 10.55.58

INTRODUKTION:

LCHF står for Low Carb, High Fat. Altså mad med få kulhydrater og en højere andel af fedt. Hvis det lyder for indviklet, er det helt okay – du kan nemlig også kalde det nydelsesmetoden, fordi du spiser dig mæt i god mad og alligevel går ned i vægt.

EVIDENS:

Stadig flere videnskabelige studier viser, at LCHF har den bedste effekt ved kontrol af vægt og blodsukker, ligesom antallet af positive læger og professorer bliver stadigt større. Når du undgår sukker og stivelsesrig mad, stabiliseres dit blodsukker, og produktionen af det fedtlagrende hormon insulin falder. Dermed øges din fedtforbrænding og du bliver mere mæt.

GØR SÅDAN:

Spis: Kød, fisk, æg, grøntsager der har vokset over jorden og naturligt fedt (såsom smør)

-HUSK, der er masser ting du gerne må spise, dette er bare HELT overordnet.

Undgå: Sukker og stivelsesrig mad såsom brød, pasta, ris og kartofler.

Fjern HELE bunden af den gammeldags kost-pyramide, der er sukker i flere ting end du tror!

Spis, når du er sulten og til du er tilpas mæt. Så enkelt er det. Du behøver ikke tælle kalorier eller veje din mad.

NÅR DU HANDLER IND:

Vend altid varen om. Kig på indholdsfortegnelsen – er der 5g kulhydrat pr 100g eller mindre? Så må du som udgangspunkt gerne spise varen! 

Skærmbillede 2016-01-21 kl. 10.55.48

HVAD MÅ MAN SPISE? (UDVIDET):

Spis alt det, du har lyst til af: Kød: Alle typer. Oksekød, svinekød, vildt, kylling. Fedt på kødet er godt og ligeledes skind på kyllingen. Prøv at vælge økologisk eller forsøg at vælge kød, der har gået på græs

Fisk og skaldyr: Alle slags. Gerne fede fisk som laks, makrel og sild. Undgå panering

Æg: Alle slags. Kogte, stegte, omeletter.

Naturligt fedt og fede saucer(ingen opbagning, brug fløde). Brug smør og fløde, når du laver mad, da naturligt fedt giver din mad en bedre smag og holder dig mæt længere. Bruger du færdigsaucer som f.eks. Bearnaise og Hollandaise, bør du tjekke indholdsfortegnelsen på pakken, og ellers er det bedst at lave dem selv. Kokosolie, olivenolie og rapsolie er også gode muligheder

Grøntsager, der vokser over jorden. Alle former for kål såsom blomkål, broccoli og rosenkål. Asparges, squash, aubergine, oliven, spinat, svampe, agurk, salat, avocado, løg, peberfrugter, tomater og mange flere

Mejeriprodukter: Vælg altid dem med højt fedtindhold – naturligt smør, fløde(ikke madlavningsfløde, da dette er lavet på mel), syrnet fløde, fuldfed ost og tyrkisk/græsk yoghurt. Vær forsigtig med almindelig mælk og skummetmælk, da de indeholder mælkesukker og glukose, brug en lille skvis i kaffen, hvis det er højst nødvendigt, men væn dig til at bruge fløde.

Nødder: Gode som TV-slik (dog i moderate mængder)

Bær: Er okay i små mængder, hvis du ikke er superstriks med kulhydraterne eller måske ligefrem er overfølsom over for dem. Prøv bær med en ordentlig klat flødeskum til som en LCHF-venlig dessert.

HVAD MÅ DU IKKE SPISE? (UDVIDET):

Sukker: Det værste. Sodavand, slik, juice, sportsdrikke, chokolade, kager, boller, is, morgenmadsprodukter og lign. Undgå også helst sødemidler, nogen bliver påvirket af light produkter, andre gør ikke. Prøv dig frem, personligt vil jeg ikke undvære fx et glas cola zero eller lidt sødemiddel i min græske yoghurt. Men det er individuelt.

Stivelse: Brød, pasta, ris, kartofler, pommes frites, chips, grød, mysli osv.

Moderate mængder rodfrugter kan være OK, hvis du ikke er alt for striks med dine kulhydrater. Fx kan du godt bruge løg i din mad, men undgå at gnave på gulerødder. (små mængder er altså ok)

Margarine: En industriel efterligning af smør med et unaturligt højt indhold af omega-6-fedtsyrer.

Øl: Er som flydende brød! Fyldt med malt og sukker, desværre

Frugt: Er meget søde og derfor fulde af frugtsukker.

Ved festlige lejligheder: Du bestemmer selv, hvornår der skal være fest, men dit vægttab kan bremses en smule.

Alkohol: Tør vin (almindelig rødvin eller tør hvidvin), whisky, cognac, vodka, drinks uden sukker

Mørk chokolade: Over 70% kakao, helst bare en lille smule

Drikke: Vand: Med smag eller kulsyre, hvis du vil

Kaffe og te

Skærmbillede 2016-01-21 kl. 10.52.48

Yderligere viden, og den komplette guide findes her.

Der står blandt andet skrevet om grundtankerne bag LCHF og indeholder også gode tips til måltiderne og til indkøbene.

 

Held og lykke med din nye livsstil! Og husk; Du kan altid stille mig spørgsmål på Facebook siden.

De bedste hilsner Ditte Marie Jakobsen